Çocuk enfeksiyon hastalıkları, çocukların enfeksiyon hastalıkları ile ilgilenen bir bölümdür.
Çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümü, doğumdan ergenlik dönemine kadar olan tüm çocukların geçirdiği enfeksiyon hastalıklarıyla ilgilenen tıp branşıdır.
Pediatrik enfeksiyon hastalıkları ya da pediatrik intaniye hastalıkları olarak da bilinir. Çocuklar ile bebeklerde enfeksiyon hastalıkların teşhisi, takibi ve ayakta tedavisini üstlenir. Pediatri bölümleri arasında yer alan en önemli branşların başında gelir.
Veba, sıtma, MERS-CO, tüberküloz ve ebola gibi salgın hastalıklar, enfeksiyon hastalıklarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ortaya çıkarmıştır.
Bu nedenle bakteri, virüs ya da diğer etmenlere bağlı olarak gelişen tüm enfeksiyon hastalıkları en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bunun için antibiyotik ilaçlar, beslenme düzenlenmesi, bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler ve aşılardan yardım alınır.
Birçok enfeksiyon hastalığı kendisini yüksek ateş şikayeti ile gösterdiği için, düşmeyen ve devam eden ateş vakaları kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Yapılan araştırmalar, 24 aydan daha küçük olan bebeklerin her sene yaklaşık 9 kez yüksek ateş şikayeti yaşadığını göstermiştir. Bu durum genellikle virüsler nedeniyle ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak gelişse de bazı vakalar enfeksiyon hastalıkları nedeniyle görülmektedir.
Bebekler virüsler ve bakterilere karşı henüz bağışıklık kazanmadıkları için vaka sayısı çocuklara oranla daha yüksektir. Ancak okul döneminde de çocuklarda bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları yaygın görülmektedir.
Okul ve servis gibi kalabalık alanlarda hastalık daha hızlı bulaştığı için vaka sayıları hızla yükseliş gösterir.
Çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümü, dirençli enfeksiyonların tedavisi için geliştirilen ilaçlar ile her geçen gün daha etkili sonuçlar almaktadır.
Başlıca bulguları : Nefes darlığı, kronik öksürük, sık akciğer enfeksiyonu, büyüme gelişme geriliği, efor kısıtlılığı ve balgam çıkarma