Arapsuyu Mahallesi Atatürk Blv. Gökay Plaza No:23/A K:3 D:9 Konyaaltı/Antalya
Polen alerjisini nasıl anlayabilirsiniz ?
8 Ocak 2024
Polen alerjisini nasıl anlayabilirsiniz ?
OKUNMA : 27

Polen alerjisini nasıl anlayabilirsiniz ?

 

Polen alerjisi şiddetli burun göz yakınmalarına, deri ve mukoza bulgularına ve astım ataklarına neden olabiliyor. Ağaç, çimen ve yabani otların polenleri şubat ve haziran ayları arasında havada yüksek yoğunlukta bulunuyor. Pandemide maske kullanmaktan bıktık ve artık açık havada maske kullanmıyoruz. Ancak bahar aylarındayız ve bugünlerde açık havada polen yoğunluğu çok artmış durumda. Bu nedenle dışarıda maskeden kurtulduk derken, polene yakalanıyoruz. Peki polen alerjisi nedir? Hastada ne tür yakınmalara yol açar, tanı nasıl konulur ve tedavisi için nelere dikkat etmek gerekir?

Polen alerjisi şiddetli burun göz yakınmalarına, deri ve mukoza bulgularına ve astım ataklarına neden olabiliyor. Ağaç, çimen ve yabani otların polenleri şubat ve haziran ayları arasında havada yüksek yoğunlukta bulunuyor.

POLENLER MEVSİMSEL ALERJİK HASTLALIK NEDENİ

Polen alerjisi sıklıkla alerjik rinit, konjuktivit, astım atakları ve bazen de cilt bulgularına neden oluyor. Bu yakınmaların başlıcaları hapşuruk, burunda ve boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, bol burun ve geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, hassasiyet, kızarma ve şişme, nefes darlığı ve öksürük.

Dünya genelinde milyonlarca çocuk polene bağlı astım atağı geçiriyor ve aileler acil servise başvurmak zorunda kalıyor.

Bu yakınmalar bahar boyunca oldukça şiddetli seyrediyor.

POLEN ALERJİSİ BESİNLERLE ÇAPRAZ ALERJİK REAKSİYONA YOL AÇABİLİR

POLEN ALERJİSİ BESİNLERLE ÇAPRAZ ALERJİK REAKSİYONA YOL AÇABİLİR! 

Polen alerjisi gündüz çalışma verimini düşürüyor, çocuklarda ise okul performansını ve öğrenme kapasitesini azaltarak başarılarını etkiliyor.

Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, "Polen alerjileri bazen bazı besinlerle çapraz alerjik reaksiyona neden olabilmektedir." diyor. Ancak bir besin diyeti yapmadan önce iyi bir alerjik değerlendirme yapılması ve hastanın gereksiz diyetler yapmasının önlenmesi gerekiyor.

 

POLEN ALERJİSİNİN SEYRİ DEĞİŞİYOR MU

POLEN ALERJİSİNİN SEYRİ DEĞİŞİYOR MU? 

İklim değişikliği nedeniyle artan hava sıcaklığı polen mevsimini uzattığını ve havadaki polen yoğunluğunu artırdığını belirten Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, sıcak havada bitkilerin daha çok polen salınımı yaptığını ifade ediyor.

Ek olarak, iklim değişikliğine paralel olarak soluduğumuz havanın kalitesi azalıyor ve kirlilik oranı artıyor. Polen mevsimi ile birlikte eş zamanlı olarak bulunan hava kirliliği ise alerjik yakınmaların çok daha şiddetli olmasına ve daha fazla astım atağına neden oluyor. Bu nedenle Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, acil başvurularında artış gözlendiğini belirtiyor.

 

Kaynakça:Posta Gazetesi

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar