Polen alerjisi şiddetli burun göz yakınmalarına, deri ve mukoza bulgularına ve astım ataklarına neden olabiliyor. Ağaç, çimen ve yabani otların polenleri şubat ve haziran ayları arasında havada yüksek yoğunlukta bulunuyor.
POLENLER MEVSİMSEL ALERJİK HASTLALIK NEDENİ
Polen alerjisi sıklıkla alerjik rinit, konjuktivit, astım atakları ve bazen de cilt bulgularına neden oluyor. Bu yakınmaların başlıcaları hapşuruk, burunda ve boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, bol burun ve geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, hassasiyet, kızarma ve şişme, nefes darlığı ve öksürük.
Dünya genelinde milyonlarca çocuk polene bağlı astım atağı geçiriyor ve aileler acil servise başvurmak zorunda kalıyor.
Bu yakınmalar bahar boyunca oldukça şiddetli seyrediyor.
Polen alerjisi gündüz çalışma verimini düşürüyor, çocuklarda ise okul performansını ve öğrenme kapasitesini azaltarak başarılarını etkiliyor.
Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, "Polen alerjileri bazen bazı besinlerle çapraz alerjik reaksiyona neden olabilmektedir." diyor. Ancak bir besin diyeti yapmadan önce iyi bir alerjik değerlendirme yapılması ve hastanın gereksiz diyetler yapmasının önlenmesi gerekiyor.
İklim değişikliği nedeniyle artan hava sıcaklığı polen mevsimini uzattığını ve havadaki polen yoğunluğunu artırdığını belirten Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, sıcak havada bitkilerin daha çok polen salınımı yaptığını ifade ediyor.
Ek olarak, iklim değişikliğine paralel olarak soluduğumuz havanın kalitesi azalıyor ve kirlilik oranı artıyor. Polen mevsimi ile birlikte eş zamanlı olarak bulunan hava kirliliği ise alerjik yakınmaların çok daha şiddetli olmasına ve daha fazla astım atağına neden oluyor. Bu nedenle Çocuk Alerji-İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, acil başvurularında artış gözlendiğini belirtiyor.
Kaynakça:Posta Gazetesi