Çocuk Alerjileri ve Tedavileri Nelerdir?
Alerji Nedir?
Bağışıklık sisteminin başkaları için zararsız olan maddelere karşı verdiği anormal reaksiyon sonucu oluşan hastalığa alerji denmektedir. Alerji her yaş gurubunda görülebilir. Çoğunlukla genetik olduğu düşünülse de çevresel faktörlerin etkisi ile değişik yaşlarda alerji ortaya çıkmaktadır. İnsanlar her maddeye karşı alerjik olabilirler fakat alerjenlerin çoğu organik kökenli maddelerdir ve normalde zararsız olan, her gün karşılaştığımız, temas ettiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz şeylerdir.
Alerji Neden Kaynaklanır? Nasıl Oluşur ?
Alerjiye sebep olan faktörler, genetik ve çevresel etkenler olarak ikiye ayrılır. Genetik olarak anne veya babada alerji varsa çocukta alerji görülme oranı %30 oranlarındadır. Ebeveynlerin ikisinde de alerjik bir bünye var ise çocuklarda bu oran % 50’nin üzerine çıkmaktadır. Çevresel etki olarak: yenilen gıdalar, hava kirliliği, mekanlarda iç ortam kirliliği, ağaç poleni, bitki poleni, böcek ısırması ya da sokması, evcil hayvan tüyü, toz, küf ve mantar gibi örnekler gösterebiliriz.
Alerjiler Nasıl Oluşmaktadır?
Vücudumuzun çeşitli organlarında alerjik bulgular meydana gelebilir. Alerjik hastalıklar çocuklarda da sıklıkla görülür. Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Herhangi bir alerji problemi yaşıyorsanız Antalya Çocuk Doktoru Prof. Dr. Ayşen Bingöl ile iletişime geçebilirsiniz.