Arapsuyu Mahallesi Atatürk Blv. Gökay Plaza No:23/A K:3 D:9 Konyaaltı/Antalya
Antalya Alerji Doktoru
8 Ocak 2024
Antalya Alerji Doktoru
OKUNMA : 34

Alerji Nedir? Çocuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

 

Bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas eden maddelere karşı oluşan aşırı tepkilere alerji denir. Bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı verdiği anormal yanıtlar sonucunda alerjiler ortaya çıkmaktadır. Alerji her yaş gurubunda görülebilir. Alerjilerin çoğunlukla genetik olduğu düşünülmektedir fakat genetik faktörler harici daha pek çok önemli faktör alerji oluşumunda oldukça etkilidir. Sigara ve çevre kirliliği, alerjilerin ortaya çıkmasında etkili olan başlıca faktörlerdir.

 

Alerji Belirtileri Nelerdir?

 

Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu farklılıklara neden olan birçok etken bulunmaktadır. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Vücudumuzun alerjik olduğu maddelere verdiği yanıtlar ya da reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan bulgular etkilediği organ sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Alerjilerin zaman zaman çok tehlikeli etkileri olabileceği gibi, bazen de hiç korkulacak bir etkisi olmamaktadır. Yani bulgular çok hafif olabileceği gibi yaşamı tehdit eden anafilaksi gibi ağır da olabilir. Önemli olan alerji belirtilerini iyi gözlemleyip erken müdahale yapılmasıdır.
-Hapşırma,
-Burun, gözler veya damakta kaşıntı,
-Burun akıntısı, burun tıkanıklığı,
-Sulu, kırmızı veya şişmiş gözler (konjonktivit).
-Kurdeşen,
-Cilt kaşıntısı,
-İsilik,
-Yüz şişmesi,
-Hırıltı,
-Anafilaksi.

Bu şikayetleriniz alerjik bir hastalığın çağrısı olabilir. Alerjik hastalıklara tanı konulması deneyim gerektirir. Kimi zaman kendimizde alerjik hastalık olduğunu düşünüp yanılabiliriz. Bunun sonucunda gereksiz yere tedavi olabiliriz. Bu nedenle mutlaka alerji ve klinik immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Siz de kendinizde alerji belirtileri gözlemliyorsanız, alanında uzman olan Prof. Dr. Ayşen Bingöl ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar