Arapsuyu Mahallesi Atatürk Blv. Gökay Plaza No:23/A K:3 D:9 Konyaaltı/Antalya
Alerjik Hastalıklar
8 Ocak 2024
Alerjik Hastalıklar
OKUNMA : 26

Alerjik Hastalıklar

Antalya En İyi Alerji Doktoru denince akla gelen isimlerden birisi olan Prof. Dr. Ayşen Bingöl Çocuk Alerji Uzmanı ve aynı zamanda Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uzmanıdır. Alerji, özellikle çocuklarda, gittikçe daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır bu yüzden çocuğunuzda alerji belirtileri gördüğünüzde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Peki bu alerjik belirtiler nelerdir? Gelin biraz bunları inceleyelim.

Çocuklarda Alerjik Belirtiler Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Alerjiler bağışıklık sisteminin dengesinin bozulmasına yol açar. Çoğu alerjik reaksiyon, bağışıklık sistemi “yanlış alarma” tepki verdiğinde meydana gelir. Normalde insan vücudu kendini virüs veya bakteri gibi zararlı şeylere karşı koruyup savunmaya geçerken bazı durumlarda bu savunmalar toz, küf veya polen gibi çoğunlukla hafif şeylere karşıdır. Vücudun birçok yerinde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Örneğin; cilt, gözler, mide, burun, sinüsler, boğaz ve akciğerler gibi. Alerji belirtileri, alerjen alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabilmektedir fakat nadiren de olsa bazen 72 saate kadar vücut tepki verebilmektedir. Besin alerjileri; deri döküntüleri, makat bölgesinde kızarıklık, dudaklarda morarma, solunum sıkıntısı, sık nefes alma, hapşırma, kulak veya ağız çatısında kaşıntı gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Çocukluk döneminde görülen en önemli sağlık problemleri arasında yer alan bu hastalıklar, özellikle bahar aylarında şiddetini artırabiliyor bu yüzden geç kalmadan hemen bir uzman tarafından kontrol altına alınmalı aksi takdirde kontrol altına alınamayan alerjik hastalıklar hem çocuğun hem ebeveynlerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuğumu Alerjilerden Nasıl Korurum?

-Çocuğunuzun kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalmamasına özen gösterin.
-Bağışıklık sisteminin mikroplara karşı her zaman hazırlıklı olması için aşılarını eksiksiz yaptırın.
-Çamaşırlarınızı, haftada bir kez 55 derece ve üzerinde yıkayın. Kıyafetlerde olabildiğince pamuklu ürünler tercih edin.
-Hastalıklara karşı direnci artıracağından dolayı çocuğunuzun uykusunu düzene sokun.
-Bulunduğu ortamda sigara içilmemesine özen gösterin.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar