Arapsuyu Mahallesi Atatürk Blv. Gökay Plaza No:23/A K:3 D:9 Konyaaltı/Antalya
Besin Alerjileri
8 Ocak 2024
Besin Alerjileri
OKUNMA : 46

Besin Alerjileri

 

Besin Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Günlük tükettiğimiz besinlere bağlı ortaya çıkan reaksiyonların tümü istenmeyen besin reaksiyonları olarak adlandırılır. Besin alerjisi, belli bir yiyeceği yedikten hemen sonra meydana gelen bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Besin alerjisinin ortaya çıkmasında alerjik besinin koklanması, solunması veya dokunulması gibi birçok farklı etken vardır. Ağır alerjik vakalarda kişi söz konusu besini yemese de pişirildiği, yenildiği ortamlarda bulunduğunda ciddi alerjik reaksiyon gösterebiliyor.

En çok hayvansal ürünlere karşı gelişen besin alerjileri, tedavi edilmezse tehlikeli bir hal alabiliyor. Çocuklarda birçok sistemi etkileyen bu alerjiler, ebeveynlerin takibi ve beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle tedavi edilebiliyor. Her besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor ve bazıları gizlice ilerliyor. Bu nedenle sık hastalanan, hırıltılı solunum görülen, kaşıntılı, döküntülü deri hastalığı olanlar ile kusma, reflü, ishal ve kabızlık yaşayan çocuklarda beliren besin alerjilerinin bir uzman tarafından mutlaka takip edilmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.

Hangi Besinler Alerjiye Yol Açıyor?

Her türlü besinin alerjiyapma potansiyeli vardır. Fakat bazı besinler diğerlerine göre daha sık alerjiye neden olabiliyor. Çocuklarda bu besinleri; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi olarak söyleyebiliriz. Bunlardan ayrı olarak ekleyebileceğimiz en bilindik alerjiye açık bazı besinler ise şu şekildedir:
-Çilek,
-Çikolata,
-Bal,
-Ketçap,
-Mayonez,
-Tahıllar,
-İnek sütü
-Margarin,
-Kabuklu kuruyemişler,
-Yaban Mersini

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri kişiden kişiye göre ve kişinin aldığı alerjik etkiye göre değişkenlik göstermektedir. Fakat en belirgin bazı belirtileri paylaşacak olursak, onlar şu şekildedir:
-Kaşıntı,
-Burun Tıkanıklığı,
-Sık hapşırma,
-Kronik öksürük,
-Nefes Darlığı,
-Derinin soluk veya mavi renklenmesi,
-Baş dönmesi veya bayılma hissi,

Anlattığımız besin alerjilerine en erken teşhisi koymak ve ilerlemeden tedavi etmek için Prof. Dr. Ayşen Bingöl ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar