Arapsuyu Mahallesi Atatürk Blv. Gökay Plaza No:23/A K:3 D:9 Konyaaltı/Antalya
Çoklu Besin Alerjisi
8 Ocak 2024
Çoklu Besin Alerjisi
OKUNMA : 30

Çoklu Besin Alerjisi

 

Birden fazla besine karşı alerjik reaksiyon gösterme çoklu besin alerjisi olarak tanımlanır. Besin alerjili çocukların yarısına yakını çoklu besin alerjisine sahiptir. Çoklu besin alerjisi iki formda ortaya çıkar. İlki birbiriyle bağlantısız başka besin alerjilerinin bulunması, diğeri ise belirli bir besine alerjisi olan bir kişinin benzer proteinler içeren başka besinlere de alerjik olması olarak tanımlanabilir. Çapraz reaktivite hem tanıda hem diyet yaparken göz önünde bulundurulmalıdır. Besin alerjisi olan çocuk diyet yapmasına rağmen hala besin alerjisi ile ilgili olabilecek klinik bulguları gösteriyorsa çoklu besin alerjisinden şüphelenilir.

Tanı alerji testleri, eliminasyon ve yükleme testleri ile konulur. Ancak testlerin doğru değerlendirilmesi gerekir. Her test pozitifliği anlamlı olmayabilir.

Besin alerjili çocuklar ve aileleri fazla besine diyet yapma eğilimindedir. Çocuğun hangi besine alerjisi varsa ona diyet yapmalıdır. Çoklu besin diyetleri büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir. Bu çocuklarda alerjik bünye oldukça güçlüdür. Bu nedenle alerjik hastalıkları daha şiddetli seyreder. Diğer alerjik hastalıkların da gelişme olasılığı yüksektir.

Bu çocuklar yakından takip edilmeli, diyetleri iyi düzenlenmeli, eksik vitaminler yerine konulmalı ve besin tolerans kontrolü düzenli yapılmalıdır.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar